Българските туристи преоткриха Черноморието

Летният сезон в Слънчев бряг ще приключи по-рано. Хотелите в курорта започват да затварят поетапно от 10 септември, а причината  е липсата на туристи и чартъри.
На фона на трудния сезон в Слънчев бряг, на юг от Бургас трудно може да се направи резервация за август, но дали българите ще спасят сезона?

Според кмета на Несебър Николай Димитров българските туристи по летните ни курорти тази година са били значително повече.

„Поради тези намалени чартърни полети много малко хотели отвориха, но за разлика от това пък в Равда, Несебър, Влас, Обзор има доста туристи и то най-вече от България. Както се казва, преоткрихме Черноморието“, обясни градоначалникът.
Експерти се надяват именно вътрешният туризъм и уикенд пътуванията да спасят сектора. От Института за анализи и оценки в туризма отчитат около 500 хиляди вътрешни пътувания.

Хотелиерът Елена Иванова заяви пред Bulgaria ON AIR, че чартърните гости от Западна Европа тази година са изключително недостатъчни.

„На база на резервациите, които имаме до този момент около 10-и – 15-и нататък започваме да затваряме, защото основната част от контигента са в момента туристи от пазар България и Румъния. Гостите пък, които обикновено продължават до края на октомври при един нормален сезон, това са чартърните гости от Западна Европа, които тази година са твърде рехави.“

Според Александър Александров, управител на хотел в курорта, много западноевропейски туристи отказват резервации този сезон.

„Ние в момента работим при висока заетост на много по-ниски цени в сравнение с предишни години. Отворихме хотела заради нашите служители да имат те поминък, защото реално цяла зима те не са работили и поехме този риск. Туристи предимно от Западна Европа отказват резервации, въпреки че в хотела са взети всички мерки за безопасност“, каза управителят.

Курти от 15 години е файтонджия в Слънчев бряг. Казва, че за първи път вижда курорта толкава празен.

„В момента има поляци, чехи, румънци. Онези хубавите туристи ги няма, много е слаб сезонът“, сподели той.