Българските традиции оживяват в ХV Фолклорен събор в Кермен

егионален фолклорен събор в град Кермен събира на едно място жители, гости и приятели на българските традиции и народни обичаи. Петнадесетото издание на събора ще се състои утре, 13 май. Тази година в рамките на фолклорната инициатива ще се проведат два конкурса – за надсвирване  за наградата на името на Досьо Милков и за надиграване за наградата на името на Динко Орсов. До момента 12 състава за автентичен фолклор от региона, индивидуални  инструменталисти, танцьори и певчески групи са подали заявки за участие.

В конкурса за надсвирване участват изпълнители на  духови народни инструменти кавал, свирка, дудук, окарина, двоянка, листи, гайда и други. Те са  разпределени в  две възрастови групи – до 16 и над 16 години. Изпълненията включват две мелодии в рамките на 5 мин., със задължително изпълнение на бавна тракийска  мелодия.

В конкурса за надиграване участват индивидуални и двойки изпълнители от страната, също разпределени в две  възрастови групи – до 16 и над 16 г.  В рамките на 5 мин. участниците в конкурса изпълняват автентични хора  от областта, която представят, както  и тракийска ръченица, като задължителен танц.

Началото е обявено за 10 ч.

Организатори на събора са Община Сливен, Кметството на селото и НЧ „Пробуда – 1906“, град Кермен.