Българските магистрали – най-скъпи в Европа, но и най-опасни

Магистрала „Тракия“ е най-натоварената у нас, но се оказва е и най-опасна. Спътникови снимки разкриват, че мантинелата на мястото на инцидента, където ТИР помете няколко автомобила и уби петима преди месец, е била компрометирана преди удара.

Председателят на УС на Българската асоциация на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров обясни, че след въпросната катастрофа от АПИ са излезли с позиция, че мантинелата е била изрядна.

„В скорошната ни история имаме подобен казус, когато компроментирана настилка доведе до това автобус да падне в дефилето на Искъра. Вече имаме повдигнати обвинения срещу фирмата, която е извършила ремонта“, заяви той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Владимир Тодоров заяви, че не намира за нормално да имаме най-скъпите магистрали в Европа при цената на труда, която в България е ниска, а те да не дават качествено строителство.

„Имаме участъци, които са в порядъка на 10 до 13 млн. евро цена на километър“, изтъкна Тодоров.

Според него Пътната агенция трябва да се вслуша в експертизата на неправителствения сектор, който анонсира проблеми ежедневно.

„Крайно време е да заработи реално тази тол система, за да влязат едни средства, за да може парите за поддържане на тази магистрала да са достатъчни“, категоричен бе председателят на УС на Българската асоциация на пострадали при катастрофи.