Българските гвардейци поведоха военния парад на „Шанз-Елизе“ вчера за националния празник на Франция

България излъчи за първи път авангарда на военния парад в Париж в чест на Националния празник на Франция – Деня на превземането на Бастилията. Представително военно формирование от Националната гвардейска част с българския флаг поведе пешия марш по „Шан-з-Елизе“ от Триумфалната арка до площад „Конкорд“, където армейците бяха поздравени с ръкопляскане от президента Еманюел Макрон, министър-председателката Елизабет Борн и други официални лица. В тържеството участва и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Зад нашите гвардейци маршируваха представители на множество държави от Европейския съюз и НАТО. Тази година специално внимание бе проявено от Франция към държавите в Източна Европа. Затова зад българските гвардейци се виждаха представителни подразделения от  Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чехия, Румъния и Словакия. Целта бе да се демонстрира непоколебимия ангажимент на партньорите и съюзниците в защита на мира и сигурността, което включва и укрепването на отбранителния и възпиращ потенциал на Източния фланг на Алианса, съобщи Министерството на отбраната. Тазгодишното мото на парада е „Сподели пламъка“, което зове за единство на фона на световните кризи.

Френският национален празник, честван на 14 юли, символизира края на абсолютната монархия и е емблема на националното единство, се припомня в съобщението. Денят на падането на Бастилията се отбелязва всяка година от 1790 г. Щурмуването на крепостта затвор през 1789 г. се смята за символичното начало на Френската революция.

В проявите участват общо около 6400 военнослужещи, от които 5000 преминават в марш. Участие взема и многобройна техника, сред която 66 самолета, 25 хеликоптера, 119 транспортни средства и бойни машини, 62 мотоциклета. Традиционно военният парад се наблюдава от около 8000 души на трибуните, както и от 8 милиона зрители пред телевизионния екран и на уебсайтовете на основните френски медии.

Седмица преди началото на тържествата Еманюел Макрон стана първият президент на Петата френска република, който летя на борда на самолет на „Патрулите на Франция“ – авиационната група, известна със зрелищните си въздушни изпълнения по време на официални чествания във Франция. И този 14 юли тя даде сигнал за начало на парада чрез прелитане над Париж. На 8 юли Макрон бе в самолета „Алфа Джет“, който изпълнява лидерска роля по време на полетите на патрулите.