Българският вариант на коронавируса е открит случайно

Преди дни на брифинг на здравните власти стана ясно, че при две жени от Северна България са открити изменения в британския вариант на вируса. Тези мутации категорично могат да се обявят за български вариант, предаде Днес.бг

Пред bTV проф. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология към БАН заяви, че българският вариант на вируса може да е открит случайно.

„Не зная какво точно е довело до секвенирането на тези проби, може да е всичко“, обясни още Угринова. По думите й единственото условие е пробите да са високопозитивни, като редовно се събират такива от цяла България, за да се следи развитието на епидемията.

„Предполагам, че по този начин са установени тези мутации“, обясни специалистът. Тя добави, че можем да разберем дали българският вариант дава отражения върху боледуването от коронавирус единствено ако достатъчно хора се разболеят от него.

На въпрос да очакваме ли в страната четвърта вълна, проф. Угринова смята, че няма да има поне в големите градове. „Доста близо сме до т.нар. колективен имунитет“, заяви проф. Угринова.

Според нея голяма част от населението на големите градове вече е преболедувало вируса. „Британският вариант е по-лек, третата вълна се дължи на това, че са много случаите, но регистрираните са процентно много по-малко от реално болните“, припомни Угринова.