Българският Червен кръст в Сливенско ще предостави хранителни пакети на 937 души

Българският Червен кръст – Сливен от днес до 16 април  поетапно ще предостави индивидуални хранителни пакети  на 937 души, определени от Агенцията за социално подпомагане. Това съобщиха от Областния съвет на БЧК – Сливен.

Пакетите, които  са със средно тегло до 30 кг, съдържат 16 вида продукти  – брашно, олио, ориз, консерви и други. Те са осигурени по Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

Кампанията се реализира в партньорство с Агенцията за социално подпомагане, която е идентифицирала следните допълнителни целеви групи:

  • Лица, получаващи топъл обяд от общини, чийто договори по ОПЗ приключват през периода през от 1 януари 2020 г. до 30 април2020 г. ;
  • Възрастни хора над 65 години, живеещи сами, които съгласно препоръките на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса са определени като рискова от заразяване група и им е препоръчано да не излизат от домовете си;
  • Лица, попадащи в обхвата на процедурата „ Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” по ОППЧР 2014 – 2020 г.;
  • Хора с ниски доходи в затруднена социална ситуация, в т.ч., които получават социални помощи на различни законови основания, поставени под задължителна карантина.

Хранителните пакети ще се предоставят от  служители и доброволци на БЧК по домовете на хората.

По време на започващото  допълнително раздаване на хранителни помощи  ще бъдат предоставени и информационни материали, съдържащи препоръки и указания за предпазване от заразяване с коронавирус.