Български туристи напълниха Одрин след новината, че се влиза с лична карта

Поток от туристи изпълни турския град Одрин днес след съобщението, че българските граждани ще могат да влизат вече без паспорти в Турция, съобщава турската телевизия НТВ.

Български граждани, научили за решението, съдържащо се в указ на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който бе публикуван в турския държавен вестник, се насочиха към Одрин с автобуси и частни автомобили, за да напазаруват, което доведе до образуването на опашка на границата, отбелязва телевизионният канал.

Търговците, които поради липса на клиенти, стояха без работа през изминалите седмици, започнаха да си спомнят старите времена благодарение на активизирането на туристите след решението, посочва НТВ. Телевизионният канал отбелязва още, че по улиците на Одрин буквално „няма къде да се стъпи“ от хора, които покриват много от нуждите си в града – от храни до облекло, от домашни потреби до препарати за почистване.

Туристи от България споделят пред телевизията, че са много доволни от решението за пътувания без паспорти, а местни търговци изразяват задоволство от създалото се оживление. Очаква се през следващите дни интензивността на посещенията от България да се засили още повече, посочва телевизията.

С декрет на президента на Турция Реджеп Ердоган, обнародван вчера, бе въведена възможността граждани, които притежават лични карти, издадени от България, да пътуват безвизово до Турция 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период, с цел туризъм или транзит. /БТА/