Българска космическа храна стана хит на изложение

Успешно приключи изложението „ИНТЕРФУД & ДРИНК 2023“, което се проведе в Интер Експо Център – София. Във форума участваха над 300 фирми – производители, дистрибутори и търговци. Три от тях, членове на Българския фермерски съюз, се отличиха със своята иновативност и креативност и си тръгнаха с престижни награди и призове.

Фирма „Антарта“ поставя ново начало за производството на оригинална българска космическа храна, която стана хит на изложението и привлече вниманието на посетителите. До момента тя е единствената компания, която е лицензирана да произвежда космически храни у нас. Нели Симеонова, изпълнителен директор на „Антарта“ АД, сподели, че интересът на посетителите към възраждането на тази индустрия е голям, отчитайки мисията на фирмата да върне България на челните места в сферата на космическите нововъведения. „Нашата работа е национална кауза“, заяви Нели Симеонова.

На изложението фирмата презентира продукти, които представляват лиофилизирани космически храни, които се произвеждат въз основата на оригиналната 50-годишна технология на Института по криобиология и хранителни технологии. Космическите храни са изцяло съобразени с медицинските препоръки за нуждите на астронавтите по време на мисия, с физиологичните и психическите натоварвания, с физическите промени, които настъпват по време на полети и се различават от обикновените лиофилизирани храни, каквито се срещат на пазара под различни форми.