Българите зад граница изпращат по-малко пари на роднините си

Пандемията стопи 7 пъти парите, които нашите сънародници в чужбина изпращат на близките си в България. За първите 7 месеца на годината те са превели едва 98 милиона евро, сочат данните на БНБ. Причината за драстичния спад е, че много от емигрантите са изгубили работата си заради пандемията и са се завърнали по родните си места.

Най-много пари на своите близки са изпратили сънародниците ни, които работят в САЩ, Германия и Испания, предава БНТ.

Сумата от 98 милиона евро обаче се равнява на месечен трансфер преди пандемията да завладее и промени икономически света. За сравнение през 2019 година българите зад граница са изпратили вкъщи рекордните над 1 милиард евро.

Според икономическите анализатори в момента трудно може да се приеме, че сънародниците ни в чужбина са инвеститор номер 1 в България.

„Проблемът е, че тези пари бяха от голямо значение за един конкретен тип домакинства – те много рядко се ползват за инвестиционна дейност, те са за запълване на дупки в домакинските бюджети. Така сега ще можем да говорим за засилване на неравенството, разширяване на дупката между бедни и богати, тъй като по-богатите домакинства рядко разчитат на подобен тип доход, те имат добре платена работа в страната“, каза още Адриан Николов от Института за пазарна икономика, цитиран от „Монитор“.

Освен по банков път, сънародниците ни превеждат пари от чужбина и през фирми за платежни услуги, а също и на ръка, когато се приберат при близките си. Това означава, че средствата, дошли отвън, надвишават 980 милиона евро. Колко са точно обаче – никой не знае.