България ще ремонтира украинска военна техника, реши Народното събрание

новини Сливен

България ще ремонтира украинска военна техника, реши Народното събрание.

Парламентът дава мандат на правителството да предприеме мерки за оказване на помощ на Украйна – хуманитарна, финансова и военно-техническа, обяви председателят на Народното събрание Никола Минчев, като изброи включените в решението видове подкрепа:

„Продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз, помощ за украинските граждани, бягащи от войната. Осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна, засилването на енергийно сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ, ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България и продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи и хранителни стоки“, заяви Минчев.

Предложеното от „Продължаваме промяната“ решение беше прието с гласовете на депутатите и от четирите формации от управляващата коалиция, както и от ГЕРБ и ДПС.

„Против“ се обявиха само депутатите от партия „Възраждане“.

Протести и контрапротести пред НС

Същевременно пред Народното събрание се събраха  протестиращи срещу решение за военна помощ за Украйна. За минути те успяха да блокират движението по бул. „Цар Освободител“.

А на северния вход на парламента се събират привърженици на движение Боец, които подкрепят решението за военна помощ.