България се топи с около 50-60 000 души годишно

Предстои ни новото преброяване на населението. То ще започне в 00:00ч. на 22 януари 2021 г.

От НСИ очакват,  че сме намалели.

„Това, което показват числата от текущата демографска статистика, е, че с около 50-60 000 на година се стопяваме. Било поради миграция или смърт, имаме такива тенденции и те са устойчиви“, каза Диана Янчева, заместник-председател на Националния статистически институт /НСИ/.

В момента тече подготовката за преброяването. Около 23 000 преброители и 6000 контрольори ще бъдат необходими, вече започна и етапът по набирането им.

„Те трябва да бъдат комуникативни хора, да имат средно образование, да не са осъждани. Хубаво е да не бъдат от такива служби, които се свързват с проверки, с репресии, да не са от полицията, от данъчните служби, защото хората имат нагласи към тези служби. Нас не ни интересува дали жилището, в което живеете, е законно или незаконно, има или няма Акт 16. За нас е важно да установим към определения момент дали живеят хора, колко хора с каква възрастова структура, защото преброяването е в основата на много управленски решения“, заяви Янчева пред БНТ.

Преброителите ще работят от 1 до 15 февруари, когато ще се обхождат домовете. От 22 януари до 1 февруари ще има електронно преброяване. Дублиране няма да има, ако хората са се преброили електронно, преброителите ще минат само да съберат уникалните кодове и да преброят евентуално тези, които не са се преброили електронно.

Янчева обясни, че един човек може да преброи и членовете на семейството си електронно, но не трябва да се използва един и същи имейл адрес при регистрацията.

По думите на зам.-председателя на НСИ заплащането на преброителите ще бъде доста по-високо от миналия път.

Съгласно закона преброяването е задължително и трябва да се отговори на всички въпроси, като в отговорите съществуват опциите: „Не желая да отговоря“ или „Не мога да отговоря“.