България планира да предостави честоти за 5G мрежа до средата на 2020 г.

България планира да започне да процес по предлагане на честоти за изграждане на свръх високоскоростни 5G мрежи през второто тримесечие на 2020 година, ако правителството приеме предложение за намаляване на таксите за раздаваните честоти.

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров обяви, че до средата на следващата година регулаторът ще отвори процедури за предоставяне на честоти в обхвата между 700 MHz и 3,6 GHz, предаде агенция Ройтерс.

Той добави, че за да бъдат стимулирани операциите в страната, ще бъдат намалени таксите, които мобилните оператори ще трябва да плащат, за да разгърнат мрежи от следващо поколение.

Според Ройтерс се предполага, че КРС може да намали цените между 30 и 50 на сто.

Очаква се съвсем скоро промяната в цените да бъде гласувана от Министерския съвет, заяви министърът на транспорта Росен Желязков, цитиран от българската бизнес медия Investor.bg

Медията добави, че и трите български мобилни оператора – А1, „Теленор“ и „Виваком“ – са адресирали техните опасения относно законодателството в страната във връзка с изграждането на мобилни мрежи, според което понастоящем се издават разрешения за обновяване на базови станции в рамките на 12 до 24 месеца.

Възможно е също така и трите оператора да си сътрудничат, за да споделят разходите при разполагането на 5G мрежи, тъй като текущите цени за това оборудване са около четири пъти по-високи от тези за изграждането на 3G и 4G мрежи, според изпълнителният директор на „Виваком“ Атанас Добрев.

Агенция Ройтерс изчислява, че инвестициите за внедряване на 5G технологията ще бъдат в размер на около 800 млн. лева през следващите три до четири години.