България остава с най-ниска минимална работна заплата в ЕС

България е на предпоследно място в Европа по размер на минималната работа заплата и твърдо на последно място в ЕС. Това сочат данните на Европейския синдикален институт за най-ниските възнаграждения в европейските страни, съобщиха от КНСБ.

У нас законоустановеното минимално заплащане на труда възлиза на €1,87 на час. След нас на континента по този показател е само Северна Македония с €1,63 на час. В Сърбия работят за поне €2 на час.

Сред страните членки на Европейския съюз България изостава далеч зад предпоследните в това отношение – Румъния и Унгария с малко под €3 на час, както и Гърция и Португалия, където почасовото възнаграждение е почти €4. Най-високо е заплащането във Франция (€10,15 на час) и Ирландия (€10 на час).

В шест държави от ЕС минималната работна заплата се определя чрез колективно договаряне. 60% от работещите на минимална заплата в съюза са жени, сочат още данните.

От КНСБ настояват за ускорено нарастване на най-ниското възнаграждение у нас и за достигането на съотношение поне 50% на минималната работна заплата спрямо средната за страната.