България има нужда от тях, но и те от нея

Моя позната, с висока позиция във финансовия сектор се успокоява, че детето й – завършило топ университет в чужбина – въпреки волята й е решило да се завърне в България.
“Все пак както намаляваме и при това образование, на България все повече ще й са нужни образовани хора – все някой трябва да разбира нещо в държавата”.
Мой приятел – известен лекар – е покрусен, че синът му след като завършва медицина в престижен западен университет не само, че не иска да става лекар, но и да се завърне в България!
Сигурно всички около нас имаме такива примери. Отдавна мечтата и целта на средната класа в България е да изучи децата си на Запад и те да се интегрират там, че “у нас няма живот и бъдеще”.
Само че понеже повечето от тези родители не са живели в чужбина, те не си дават сметка за нещата от живота, за здравите нишки, които свързват един млад българин или българка с България. Самият аз съм живял и учил на Запад и се върнах, осъзнал връзката с Родината.
Сещам се за поне три причини за тази връзка.
Първата е как си възпитан, какво е България в детския ти свят. Не само историята, а както казваше една моя позната – “само тук птичките пеят така”.
Втората причина е обичта в семейството, към твоите близки и приятели. Тя е незаменима.
Третата е личният пример на твоите родители: ако те са се справили да изградят добър живот – защо да не можеш и ти?
Илюзия е, че интеграцията и високите доходи ще те направят щастлив в чужбина. Без обич, здраве и комфортен социум щастието е невъзможно.
Ето ви пример за патриотизъм. Не да не напускаш България, а пак и пак да се завръщаш. Особено когато тя има нужда от теб.
Както онези стотици български студенти в чужбина, които сами са се завърнали през 1912 г, за да се запишат доброволци в Балканската война.
На такива стотици хиляди млади българи България разчита и днес.
Автор: Евгени Кънев, макроикономист