България е сред първите държави в света, които преминават към 5G

България е сред първите държави в света и Европейския съюз, които работят за преминаване към мобилните мрежи от пето поколение /5G/. Това каза вицепремиерът Марияна Николова на демонстрация на мрежа от поколение 5G от мобилен оператор.

„Въвеждането на тази мрежа предизвика редица въпроси – гражданите, фирмите и институциите искат да са спокойни за надеждността на мрежата. Нашата задача като правителство е да осигурим правила за кибер сигурността им“, посочи Николова.

Визията на България в областта на електронното управление до 2023 година включва изграждане на модерна цифрова администрация, осигуряване на мрежова и информационна сигурност, както и високо качество на поддръжката.

„Целта е до 2023 година да постигнем необратима цифрова трансформация на държавната администрация в страната“, каза Николова.

Държавата може да помогне на телекомите като намали тарифите за ползване на радиочестотния спектър.

„Това ще намали разходите на компаниите, не заради тяхната печалба, а за да може цените на услугите да са достъпни за крайните потребители“, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

„От друга страна може да намалим и административната тежест за разполагане на новите базови станции“, допълни той.

„Заедно с телекомите трябва да работим, за да убедим хората, че електромагнитните лъчения от една базова станция не са опасни и са по-малко от електромагнитното лъчение от един сешоар“, каза Желязков.

„Новите технологии променят живота и начина на учене„, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Образователните системи все повече допускат информационните технологии – и чрез тях може да мотивираме интереса на децата към учене„, допълни той.

„Това предполага различен модел на учене, на ролята на учителя и промяна на хоризонта на класната статия“, посочи образователният министър.