България да стане портал за САЩ към Европа, иска Петков

България има пълния потенциал да стане портал на САЩ и американските компании към Европа – добра логистика, ниски данъци.

Това заяви министър-председателят Кирил Петков. Той присъства на бизнес закуска, организирана от Американската търговка камара в България, целяща обсъждане на задълбочаване на сътрудничеството между България и САЩ в сферата на икономиката. В нея взе участие и помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Карън Донфрид, която е на двудневно посещение у нас. В частта на събитието, закрито за медиите, участва и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, както и шефът на енергийното ведомство Александър Николов.

„Преди да съм в тази си позиция, знаете, виждах голямата възможност България да бъде портал за американски компании в ЕС. Ние сме най-логичната точка, особено за част от продуктите американските компании да се възползват. Дори това, което мои инвеститори казваха – България вече има 10% данък, вече е стратегически позиционирана, вече е на 24 почти от всяка столица в Европа и на 3 часа със самолет. Защо, по дяволите, не правите пари от това? – беше съветът от моя американски инвеститор тогава“, сподели личния си опит от бизнес сферата преди да се захване с политика Кирил Петков.

И изрази увереност: „Подобно стратегическо партньорство ще отвори още повече възможности не само между България и САЩ, но САЩ-България като портал за Европа. Така че ние, като българско правителство, ще работим много в тази посока, защото възможностите са огромни.“

Петков подчерта важността на сътрудничеството между София и Вашинтон в енергийната сфера – осигуряването на природен газ, заводът за батерии, който предстои да се изгради в Маришкия басейн и който би трябвало да е най-големият в света, както и евентуална колаборация в изграждането на нови ядрени мощности.