Цените на азотните торове скочиха двойно. Семената също вървят нагоре

Земеделските стопани очакват сериозни последствия след тежката и суха 2020г., а стопаните от Добруджа продължават да поемат финансови удари, пише Agri.bg

Радостина Жекова, председател на Добруджанския съзюз на зърнопроизводителите, коментира, че голямата изненада е била цената на торовете. Възходящата тенденция довела до оскъпяване на амониевия нитрат, който вече струва 600 лв./тон.

През август миналата година цената му е била 280 лв./тон, посочи Жекова.

Тя изчислява, че за 6 месеца амониевият нитрат се е оскъпил с повече от 100% като е достигнал 600 лв./тон. Към момента цената му е най-високата за последните 5 години. 

За всички, които са оставили закупуването на азотни торове по това време на годината, рязкото увеличение е неприятена изненада, но е нормално, тъй като не всеки производител е имал възможност да купи нужните количества по-рано.

Много от производителите в Добруджа са изтеглили кредити, за да покрият плащанията си след изключително тежката година.

Инвестициите в един декар чернозем възлизат на най-малко 100 лв., най-често между 120 и 160 лв. в зависимост от избраната технология. 

Заради новите цени себестойността на декар произведено зърно се променя.
Недостатъчните количества, които остават за българския пазар, са най-вероятната причина за по-скъпите азотни и фосфорни торове.

Радостина Жекова смята, че производителите имат сключени договори за износ, които трябва да изпълнят.

Производителите трябва да калкулират близо 15 % увеличение на цените на семената към сумите, които трябва да отделят за наторяване през пролетната кампания.

Това вече е обичайно, това е тенденция. Всяка година имаме скок в цените на семената с 10-15 %“, допълва Жекова.  

Единствените цени, които още не са тръгнали нагоре, са тези на препаратите за растителна защита, смята още производителката.

„Дали защото Европа говори постоянно за намаляване на пестицидите и това води всяка година до спиране на дадени продукти и активни вещества, но движение на цените няма. Интересна пролетна кампания се оформя“, обобщи Жекова.