Автобусният водач Билял Хасанов, спасил човешки живот, получи отличие на Общината от кмета Стефан Радев

Автобусният водач Билял Хасанов бе награден от кмета на Община Сливен Стефан Радев със Значка за особени заслуги при изпълнение на гражданския и професионалния си дълг. Преди дни, по време на работа 35-годишният шофьор спаси живота на пътник, получил внезапно задушаване.

Отличието си Билял получи от градоначалника на трогателна среща в  администрацията, в присъствието на майка му Селиме Хасанова, на собственичката на фирма „Дорис“ Дора Енева и пътничката Симона Йорданова –  Сефери, споделила в интернет за куража на водача.

„Искам пред всички да изкажа благодарност на Билял за това, че е спасил един млад човешки живот. В нашето ежедневие и в живота ни е много важно да бъдем отговорни, да проявяваме емпатия. Това са качествата, които трябва да утвърждаваме. Трябва да показваме такива примери и да насърчаваме такова поведение и отношение към работата, към близките, към хората. Затова – огромна благодарност!“, заяви Стефан Радев. Той отправи благодарност и към майката на водача Селиме Хасанова за това, че е отгледала достоен син. Поздрави и Симона Йорданова за добрия сигнал,  подаден от нея в интернет. „В днешно време, когато едва ли не свикнахме да асоциираме социалните мрежи само с негативизъм и хейт, с отрицателна енергия е много важно да насърчаваме, когато някой има добра новина, да бъде активен и да я сподели с нас“, допълни кметът.

Билял Хасанов разказа, че инцидентът е станал по маршрута от София за Сливен. На 37-годишния пътник му е прилошало, докато автобусът пътува по автомагистрала „Тракия“, в района на Пловдив.  Той е отбил, за да види какво се случва. „Човекът беше припаднал, не беше на себе си, трепереше. Очите му бяха затворени, не можеше да диша. Попитах дали в автобуса има лекар да помогне, никой нищо не каза. Уплаших се, че ще стане нещо. Другите и те се уплашиха“, заяви на срещата водачът. Той успял да възстанови дишането му и да го върне към живот. Когато линейка от Спешния център в Пловдив пристигнала на място, пътникът вече бил в добро общо състояние и продължил пътуването си.

Историята за куража на Билял, спасил пътник, който си „глътнал“ езика,  бе разпространена в Сливен още на самия ден, при това – преди автобусът от София да пристигне на автогарата в Сливен. Оказа се, че Симона Йорданова е описала станалото и е споделила възторга си от доблестния водач още по време на пътуването. Така, когато Билял се прибрал у дома, бил посрещнат с прегръдка от майка си и бил силно изненадан, че близките, а и колегите му, знаят за рисковата ситуация, завършила с щастлив край.

„Доброто трябва да се поощрява. Никой не пести от времето си, когато е недоволен от нещо, много рядко някой благодари. Но искам да кажа, че доброто наистина е „заразно“. От два-три дни страшно много хора ни благодарят за неща, за които никога не са ни благодарили. Това е правилният път. Билял е изключително скромен, трудолюбив и отговорен. Горда съм, че имам такива служители в екипа. Когато работиш и обслужваш хора, първо трябва да си човек“, заяви Дора Енева.

Вълненията на срещата бяха споделени още от зам. кметовете Пепа Чиликова и Камен Костов, както и от много медии.