Авиобаза Безмер е домакин на международно учение със самолети „Спартан“

Авиобаза Безмер край Ямбол за първи път е домакин на международна летателна тренировка със самолети „Спартан C-27J“. В нея участват четири военно-транспортни самолета с екипажи от България, Италия, Литва и Румъния.

Авиационното учение European Spartan Exercise 2022 започна вчера и ще продължи до 14 октомври. То се провежда за шеста поредна година, като страната ни е негов домакин за пети път. Тренировката е под егидата на Европейската агенция по отбрана.

По време на учението се изпълняват тактически задачи и операции – полети на малка и на пределно малка височина над релефен терен, парашутен десант, организиране на мисии за авиомедицинска евакуация, обясни пред журналисти ръководителят му полк. Филип Ангелов, който е командир на авиобаза Враждебна.

По думите му основните цели на учението са подобряване на взаимодействието между екипажите и повишаване на нивото на подготовка на държавите, които обслужват самолет „Спартан“. „Най-важната задача е да сглобим един готов тим, който да бъде използван, ако е необходимо, от страна на Европейския съюз и от страна на НАТО“, допълни той.

Авиобаза Безмер утре ще отбележи 71 години от своето създаване, припомни командирът ѝ полк. Милен Димитров. „Трябва да спазваме традициите, които са ни завещали нашите предшественици, служили тук през всичките тези години. Пожелавам на личния състав да бъдат оптимисти, всеотдайни, и да работят за бъдещето на Военновъздушните сили, българската армия и България“, каза полк. Димитров.

Авиобазата е създадена на 5 октомври през 1951 г. като 22-ри изтребителен авиополк на аеродрум „Граф Игнатиево“. През 1955 г. авиополкът е пребазиран на летище Безмер.