Атанасова категорична: Мнозинството в този парламент ще е резултат от компромиси

Снимка: БГНЕС

„През тази година два последователни парламента се провалиха. Този провал беше наказан с рекордно ниска избирателна активност и срив за партиите, които участваха в него. Това са фактите и всички се съобразяват с тях. Настоящият парламент не разполага с голяма легитимност, за да си позволи авантюри и да създава скандали“, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ по време на  първото заседание на 47-омото Народно събрание.

Тя бе категорична, че мнозинството в този парламент ще е резултат от компромиси.

„Не е ясно колко български граждани бяха лишени от правото си на глас. Всяка илюзия, че някой може да диктува ще се разбие, както се разбиха илюзиите на партиите на протеста. Осъзнаваме напълно необходимостта от създаване на ново правителство и работещ парламент като първа крачка за излизане от кризата“, посочи Атанасова и добави, че илюзиите ще бъдат разбити в това Народно събрание.
„Надявам се, че грешките, които провалиха последните два парламента, няма да се повторят. Осъзнаваме необходимостта от създаване на редовно правителство и работещ парламент, за приемане на спешни мерки.

Още от днес може да разчитате на разумно и отговорно отношение от страна на коалицията ГЕРБ-СДС“, увери Атанасова.

По думите в 47-отоНС коалицията ГЕРБ/СДС ще бъде опозиция на очертаващото се „ляво-либерално управление“.

„Наясно сме, че предизвикателствата пред страната са много големи и за там трябва политическо съгласие по най-важните теми“, посочи още Атанасова и изрази готовност от страна на ГЕРБ да подкрепят всяко предложение, касаещо българския национален интерес.

„Наясно сме колко е важен подхода на опозицията към управляващото мнозинство“, увери още тя и гарантира, че ако бъде съставено правителство на страната, то ще може да разчита на известен толеранс от страна на ГЕРБ и може да разчита на помощ в създаването на Бюджета 2022 година.

„Ще настояваме всяка стотинка държавен дълг да бъде обоснована и изразходвана разумно. Ще се противопоставим доходите на гражданите да се увеличават чрез вземането на заеми“, категорична бе Атанасова, цитирана от Днес.бг.

Първият проект за решение на ГЕРБ/СДС е за мраториум за теглене на нов държавен дълг до създаването на ново правителство, стана ясно още от думите й.

„Очакваме още през 2022 г. 8 милиарда лева да бъдат предвидени в бюджета, ако това не се случи, това означава, че корупцията е била предизборна лъжа“, каза още Атанасова. От нас зависи да дадем увереност на българите, че могат да живеят в страна на сигурност и спокойствие. Това ще им върне доверието в нас, завърши още тя.