Атанас Зафиров начело на листата на БСП в Сливен

Атанас Зафиров е определен от Изпълнителното бюро на БСП за водач на листата на социалистите в Сливен за предстоящите на 4-ти април парламентарни избори. На свое заседание днес тясното ръководство на социалистите определи списъка с водачите, предстои той да бъде утвърден от Националния съвет.

Атанас Зафиров е бургазлия и вече е бил депутат от Бургаска област в краткия мандат на 42-то и в 43-то Народно събрание. Тогава работи в комисиите по отбрана, вероизповедания, борба с корупцията и парламентарна етика. Два мандата е и Председател на групата за приятелство с Армения в НС.

В момента Зафиров е заместник-председател на БСП и отговаря за коалиционната политика, управлява и партийната фондация „Дума“. Той е по-известен с добрите си позиции сред военните среди и военно-патриотичните и родолюбиви организации. Два мандата е Председател на Съвета по отбрана на БСП. Автор е на аналитични и научни публикации и студии в областта на борбата с корупцията, външната политика, отбраната и националната сигурност.

В негово лице в Сливен идва един от най-диалогичните и подготвени представители на средното поколение в БСП, коментираха неофициално от червената централа.

Зафиров има зад гърба си дълга партийна история. Тя започва през 1990 г., когато като студент във Великотърновския университет става член на БСП само няколко дни след преименуването й от комунистическа в социалистическа. Партийната работа продължава в родния му град Бургас и на национално ниво като един от основателите на Българска социалистическа младеж. От 2006 г. е Областен координатор, а от 2010 г. и Областен председател на БСП Бургас. Зафиров е и дългогодишен член на Националния съвет на БСП. През 2017 г. стана и част от най-тясното ръководство на партията – Изпълнителното бюро.

Атанас Зафиров е и дългогодишен Председател на УС на Българска федерация ръгби.  Роден е на 29 септември 1971 г. Владее руски език. Наследствен социалист и син на военен. Семеен, с две деца.

Магистър е по български език и история от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, по-късно завършва и „Финанси“ там. Защитава и магистърска степен по „Национална сигурност“ във Военната академия. Има и магистърска степен по „Политически мениджмънт“ от Нов български университет. Докторант е по история в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Досегашните представители на Област Сливен от БСП в Народното събрание – ген. Кольо Милев и Таско Ерменков също намериха място сред водачите на листи. Генералът ще оглави кандидат-депутатите в област Търговище, а Ерменков – в Разград.