Атанас Зафиров: България изнася оръжие за 50 страни, но нито една от тях не е Украйна

Новини Сливен

„Решението на Народното събрание и фактът, че няма да изнасяме оръжия за Украйна са победа за българското общество и като цяло победа на здравия разум. Вярвам, че това ще бъде оценено от нашите сънародници. Неслучайно от самото начало казахме, че нашите усилия ще бъдат насочени в посока да не предоставяме оръжия и боеприпаси на Украйна.” Това заяви заместник-председателят на БСП и председател на парламентарната Комисия по отбрана Атанас Зафиров в ефира на Bulgaria ON AIR и допълни, че всяка от партиите в коалицията е направила своите компромиси, като някои от тях са били на границите на допустимото.

„От самото начало в БСП имахме 2 основни позиции- „не” на войната и „да” на мира, и другата беше подкрепа за Украйна, но не на изпращането на оръжия и боеприпаси”, категоричен бе Зафиров по отношение на позицията на социалистите за конфликта в Украйна.

По думите му решенията на „Продължаваме Промяната” не са самосиндикални, а се взимат след обсъждане вътре в самата коалицията. „Решението, което взехме вчера, е комплекс от мерки, в това число и възлагането на българското правителство да направи план за справянето с последиците от тази криза. Освен военнотехническа, ние сме записали икономическа и хуманитарна помощ за Украйна и мисля, че именно върху последните 2 мерки трябва да акцентираме”, подчерта социалистът.

Според депутатът от левицата има много по-важни неща, с които можем да помогнем на Украйна и едно от тях е съдействието за износ през пристанище Варна на 10 млн. тона пшеница, с която те разполагат. „Нима тези неща са по-малко важни от това да се дава оръжие, с което да се убиват хора? Темата беше малко преекспонирана и се ползваше за вътрешна употреба от страна на опозицията”, коментира Атанас Зафиров.

Той акцентира и върху факта, че България изнася оръжие за 50 страни, но нито една от тях не е Украйна и призова българските граждани да не се поддават на пропагандата, преследващата вътрешнопартийните цели. Заместник-председателят на БСП също така определи и българския военнопромишлен комплекс като един от малкото работещи.