Атанас Скатов с призив към кандидатите за кметове срещу унищожаването на горите

Снимка от Фейсбук страницата на Атанас Скатов

Атанас Скатов, който тази година покори 10-я си осемхилядник, се обърна към всички кандидат-кметове в Сливен. Обръщението бе публикувано във Фейсбук страницата на алпиниста. В него Скатов обръща внимание на безкомпромисната и агресивна сеч над Сливен.

А ето и пълния текст:

До всички кандидати за Кмет на град Сливен

Скъпи съграждани,
Уважаеми кандидати за Кмет на гр. Сливен!

В неделя са изборите за нов кмет на нашия град и много хора не са решили за кой да гласуват, а огромна част нямат никакво желание да дадат своя глас. За съжаление нашия град изостана много силно не само на фона на България, но и в рамките на евро съюза и света. Няма да говоря защо така се получи и къде сгрешихме. Искам да обърна внимание на нещо много важно, което се подценява силно, но проблема е много голям. Става въпрос за дърводобива над Сливен и разбира се в цялата страна. Обаче специално над нашия град се води много агресивна и безкомпромисна сеч. По мои лични наблюдения около 70% от вековните гори в окръг Сливен вече са безвъзвратно унищожени. Това унищожаване на горските еко-системи води след себе си до други еко катастрофи. Горски служители от цялата страна ми сигнализират, че особено в сливенски окръг сечта е крайно безпощадна и унищожителна. Аз лично през последните 8 години съм пряк свидетел на унищожаването на милиони вековни дървета над Сливен. В Сливен се помещава ЮЗДС, което отговаря за дърводобива и съответно за контрола. Няма да разказвам колко са изключително важни дърветата в планината и как благодарение на тях пием вода, пречистват въздуха, защитават от ерозия и се радваме да бъдем лятото на сянка. От година на година дърводобива се засилва все повече и целия Балкан е вече в пътища за изнасяне на дърветата.
В нашия град няма вече силна индустрия и производство. Остана само планината и горите. Ако продължава с тези темпове дърводобива, скоро няма да има вода за пиене в планината, както и ще се измени целия климат. На фона на затоплянето на цялата планета и борбата с климатичните промени, когато хиляди организации апелират за засаждане на повече дървета, ние да унищожаваме естествените си вековни гори, е много повече от национално престъпление, предателство, кражба, безхаберие и унищожение!
Искам да попитам всеки един кандидат за кмет на град Сливен, какви мерки би взел срещу дърводобива, ако стане кмет, доколкото правомощията му позволяват. Кметът има достатъчно инструменти да се противопостави и да направи всичко възможно да ограничаване на дърводобива и запазване на горските масиви, най – малкото осъществявайки институционална комуникация. Да не говорим, че голяма част от горския фонд са общински гори и от местната власт зависи тяхното запазване и възстановяване. Отделно има комисия по горите в общината. Механизмите са много и един Кмет, ако има желание, може да преустанови и силно намали очевидно лошото стопанисване на горите, което не е в интерес на обществеността ни. Мисля, че всеки един гражданин е запознат добре с проблема с горите и съм сигурен, че заедно ще намерим решение.
Ако има кандидат за Кмет, който се ангажира и застене срещу този огромен екологичен проблем, ще спечели не само моя глас на изборите, но и тези гласове на всички, които милеят за природата, да има чиста вода за пиене, да бъде въздуха чист и да остане вековна гора над Сливен и за поколенията след нас!
Ако има кандидат за Кмет, който иска да се противопостави на огромната сеч, която се осъществява на територията на нашата община и да даде всичко от себе си за запазване на горите, моля да сподели своето мнение и готовност. Аз ще гласувам с две ръце за НЕГО!
Нека не забравяме, че сме за кратко тук и от нас зависи да оставим и запазим природата и за нашите деца и внуци!

PS: Писмото се отнася и до всички кандидати за кметове в цялата страна.

Снимка от Фейсбук страницата на Атанас Скатов