Атанас Скатов изкачи десетия си осемхилядник

Българският алпинист Атанас Скатов изкачи десетия си 8-хилядник – връх Дхаулагири в Непал без консумация на животинска храна и подобри личния си рекорд до момента от 3 върха за една година. С височината си от 8167 метра „Бялата планина“ се нарежда на седмо място сред 14-те осемхилядника на планетата.

В 11.56 часа българско време Скатов е изпратил съобщение от сателитния си телефон, че е на върха. Щурмът от последен лагер до върха е продължил 19 часа. Към атака на Дхаулагири са се отправили в началото около 40 алпиниста от различни експедиции, но до върха са достигнали 8 от тях.

По-рано през годината българският алпинист покори върховете Канчендзьонга, Гашербрум 1 и Гашербрум 2 в Пакистан. За да постигне „Хималайската корона“ (изкачване на 14-те най-високи върха на планетата), пред Скатов остават още 4 осемхилядника – върховете – К2, Броуд Пик, Нанга Парбат и Шиша Пангма, където през май м.г. изчезна Боян Петров.

Атанас Скатов, който е единственият веган сред алпинистите, е на мнение, че това не му пречи да изкачва върховете. Дори „в последната експедиция имаше двама вегетарианци и ми споделиха, че им е по-леко при натоварванията“.

Източник и снимка: dir.bg