Атанас Скатов: Дхаулагири ме изпрати с голямо сърце

След като покори връх Дхаулагири Атанас Скатов се обърна с емоционално послание във Facebook и показа голямото сърце, с което го е изпратил седмият по височина връх на Земята – 8167 м, намиращ се в Северен Непал:

Скъпи приятели, здравейте и от мен лично!
Преди малко слезнах в Марфа, директно от базов лагер на Дхаулагири. Около 12 часа продължи слизането при всякакви метеорологични условия. Връх Дхаулагири ме изпрати тази сутрин с голямо сърце от облак. Много суров, но красив връх, който остави в мен незабравими изживявания и ми показа че мога много повече от колкото предполагах. Тепърва ще ви разказвам и показвам снимки и видеа от експедицията.
Благодаря на Силата за помощта и че бе с мен и на тази експедиция.

Атанас Скатов заяви, че това изкачване е било най-трудното му до момента сред всички осемхилядници. Той разказа за преживяването след завръщането в базовия лагер. Българинът вече е бил на десет от 14-те осемхилядника, като на Еверест (8848 м) се е качвал два пъти. Този сезон изкачи четири от върховете.

„Мога най-чистосърдечно да заявя, че това е най-трудното ми изкачване на връх над 8000 м.“, каза Скатов. „На 2 октомври в 19.30 ч. тръгнахме с моя партньор от последния лагер на 7250 м в посока върха. Сигурно осем-девет часа сме били само двамата, проправяхме пътя. След това се присъединиха осем човека към нас и станахме десет“, заяви Скатов.

„Имаше много сняг. Този връх е на много труднодостъпно място и не очаквах, че толкова много време се върви до него. Имахме късмет, че след 19 часа ходене на 3 октомври в 14.30 ч. стигнахме върха. Трябваше да разбием една ледена стена, за да се прехвърлим от другата страна на планината“, каза той и добави, че на връщане е трябвало да нощуват в лагер 3 без спални чували.

„Щастлив съм много, но и уморен“, заяви Скатов.