Асен Василев: Кризата не е толкова остра, не се налага теглене на кредит

Снимка: БГНЕС

2013 г. влязох като служебен министър в тежка кризисна ситуация в енергетиката. Трябваше бързо с помощта на Световна и Европейска банка и да се намери решение на тежки проблеми. Сега ситуацията не е толкова сложна от една страна въпреки COVID кризата. Не е толкова остра кризата. Колегите в МФ помагат да се намери решение.

Виждаме какво става в „Автомагистрали”, НАП, ББР, това създава неустойчивост на системата и трудно може да се отдели здравото от болното и да започне надграждане в позитивна посока. Това заяви пред бТВ служебният министър на финансите Асен Василев, цитиран от БГНЕС.

Попитан има ли повишена събираемост на НАП, министърът отговори, че НАП всяка година си правят план на седмична база на събираемостта. Ние заварихме събираемост малко над плана. В момент виждаме събираемост, която изпреварва значително плана, заяви Василев. Очакваме събираемост около 1 млрд – 1,5 млрд. лева, добави той.

Господин Спецов си върши добре работата. Продал е фирмата си, но в това няма проблем, към този момент фирмата не е имала никакви задължения към НАП. Тя не е била с ревизионен акт, който да казва, че дължи пари. До момента виждам подобрена събираемост в НАП и без да е използвана за бухалка, значете, че НАП е била използвана за бухалка, знаете и случая с „Хиполенд”, обясни Василев. В момента бизнесите, които си плащат данъците няма от какво да се страхуват, категоричен е министърът.

По темата за списъка „Магнитски”, Василев каза, че най-страшното е било 64-те фирми, включени в списъка „Магнитски”, защото това е можело да зарази цялата икономика. „И тогава нямаме парламент, който да предприеме действия, който да предпази икономиката, и правителството взе решение тогава с много тесен прочит и на база на него ограничи списъка от фирми и лица и каза на държавните дружества: не работете с тези лица, за да не се заразите. Само една фирма е извадена до момента, защото има фактическа грешка в Търговския регистър. Проверява се случаят с Ирена Кръстева, трудно би могло да се каже, че майката и синът, които са имали страшно много фирми заедно, не са свързани лица, добави Василев.

Към момента не се налага теглене на кредит, защото имаме подобрена събираемост и стоим добре фискално. Бъдещият парламент трябва да се произнесе по плановете, каза още Василев.