Арест за мъж, придобил и прокарал в обращение фалшиви пари в Сливен

По искане на Окръжна прокуратура – Сливен бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо П.Д., придобил и прокарал в обращение подправени парични знаци, съобщиха от Прокуратурата.

Той е обвинен за това, че придобил и в условията на продължавано престъпление прокарал в обращение подправени парични знаци – банкноти с номинал от 50 лева, за които знаел, че са подправени. Престъплението е осъществено за времето от неустановена дата през 2020 г. до 27.07.2021 г. То е квалифицирано по чл.244, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК.

П.Д. е обвинен и за това, че противозаконно е държал взривни вещества – 4 броя капсулдетонатори, без да има за това надлежно разрешение. Престъплението е извършено на 08.07.2021 г. в град Сливен. То е квалифицирано по чл.339, ал.1, предл.2  от НК.

По време на разследването е установено, че П.Д. е предоставил на две лица фалшиви банкноти с еднакъв сериен номер. Проведено е претърсване в жилище, обитавано от обвиняемия, където са установени нови неистински банкноти от 50 лева, имащи същия сериен номер. Установени са също така и горепосочените взривни вещества, държани без надлежно разрешително.

Определението на Окръжен съд-Сливен подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Бургас.