АПИ със солени глоби за автомобили, въпреки наличие на винетен стикер

За проблем при винетки на автомобили със сменени номера сигнализират читатели на FrogNews. Според потърпевши от Агенция “Пътна инфраструктура” налагат солени глоби на водачите, въпреки че возилата разполагат с винетни стикери.

Проблем се появява със смяната на номера на автомобили.

Ето какво разказват:

“През уикенда бях спрян за проверка от екип на тол контрол. Заявиха ми, че камерата им отчита неплатени глоби към АПИ за шофиране без винетка. Автомобилът, който управлявах имаше винетен стикер, валиден още 9 месеца. Преди няколко дни просто бях сменил номера на автомобила.

Оказа се, че великата електронна система няма връзка с КАТ и не може да разпознае, че номерът е сменен.

Накараха ме да платя на място 3 бр. компесаторни такси – всяка по 70 лв. Общо заплатих 210 лв. за три дни “без винетка” на новия си номер.

Купих и нова винетка за още 97 лв., след което ми беше обяснено, че ако не платя сега, ще трябва вместо 210 лв. да заплатя 900 лв”.

Сагата не приключила тук. Ден по-късно зад волана на същата кола се качва друг водач, който също е спрян. Поискани му били още 70 лева компесаторна такса, въпреки че колата разполага не с една, а с две винетки.

“Проверка установи, че след като смените номера на автомобила, имате 3 дни да подадете заявление в АПИ за промяна на номера в системата. Не направите ли това ви грозят огромни санкции, въпреки, че имате винетка и то не една!”, предупреждава читателят.