Апелативният съд в Бургас oтказа да изпрати в италиански затвoр, oсъден за трафик сливналия

Бургаският апелативен съд отказа да изпълнени Европейска заповед за арест на осъден в Италия българин и прие остатъка от наложеното му наказание да бъде приведено в изпълнение в България, съобщиха от съдебната институция.

Петко Т. от гр. Сливен е търсен от съдебните власти в  Италия за изтърпяване на присъда за улесняване на незаконно влизане от Гърция на двама сирийски граждани. Българинът е осъден на 3 години и 4 месеца затвор и 20 000 евро глоба. Остатъкът от срока за изтърпяване на наказанието му е 3 години и 1 ден, уточняват магистрати.

Пред Апелативния съд в Бургас сливналията заяви категорично, че не желае да бъде предаден на италианските власти, а иска да изтърпи наказанието си в България.

След преценка на събраните по делото доказателства и изразените в съдебното заседание становища на страните, въззивният състав установи наличието на законови предпоставки да се откаже изпълнение на ЕЗА.

Съдът взе предвид обстоятелствата, че исканото лице Петко Т. е български гражданин и живее постоянно в България. Той има трайна обвързаност със страната ни, тук са семейството му, деца, внуци и близки роднини.

Апелативните магистрати отмениха изцяло оспореното решение на Окръжен съд – Сливен, с което е предал на компетентните власти на Италия българския гражданин за изтърпяване на присъдата и му е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Въззивната инстанция наложи на Пето Т. мярка „домашен арест“, тъй като той имал установен адрес на територията на страната, на който пребивава и може да бъде открит.

Решението на Апелативен съд Бургас не подлежи на обжалване и протестиране.