Ангелкова: Очакваме първите чуждестранни туристи в края на юни, водата е чиста

Снимка: БГНЕС

Чартърните полети са пренасочени за юли, август, септември и октомври. На 25 юни стартират първите полети от Нидерландия, Германия, Полша. Това обясни министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ.

Тя се спря на трудностите заради кризата в секторите „Туризъм“ и „Транспорт“. „Изключително важно е в тази толкова тежка ситуация както за сектор „Туризъм“, така и за сектор „Транспорт“, да се търси чрез диалог най-доброто решение, подчерта Ангелкова.

„Нашето предложение е да започне да действа преобразуване на мярката 60/40 в 80/20, и това да стане още следващия месец. Друга мярка е отпускането на 50 млн. лв за наемането на безработни лица, регистрирани в Бюрата по труда. Всеки един работодател ще може да направи своя избор с помощта на държавата“, обясни министър Ангелкова.

Много важни са и мерките за гарантиране на ликвидност, допълни министърът, като уточни, че България е сочена за пример по отношение на предприетите мерки. Отделно от това, ние бяхме едни от първите одобрени като безопасна дестинация за пътуване, подчерта Ангелкова.

Тя обаче е категорична, че изключително труден ще бъде рестартът след пандемията, а възстановяването на сектора ще бъде бавно.

Николина Ангелкова обясни, че 553 са проектните предложения, които са одобрени за сектор „Туризъм“ по линия на схемата за микро и малки предприятия. Предстои тепърва и нова мярка, свързана с финансиране на средните предприятия с грантови схеми от 30 до 100 000 лв., където туризмът отново ще може да се ползва с приоритет.

„Винаги сме акцентирали на българите като водещ пазар в сектор „Туризъм“. Затова и стартирахме кампания „Преоткрий България“. Отделно, другата седмица стартираме кампания, която таргетира всички останали държави. Общата цифра на обществената поръчка е около 6-7 милиона лева за реклама по всички таргетирани пазари за една година“, обясни министър Ангелкова.

Относно цените на плажа – 50 000 лв. е глобата това лято за нарушаване на разпоредбите за цените на плажните съоръжения. 100 000 лв. е глобата за повторно нарушения, повтори за пореден път министърът на туризма.

„В това толкова тежко и трудно лято ние имаме необходимост да предлагаме качествен продукт и да спазваме всички законови разпоредби. Хората са изключително чувствителни по темата“, допълни министърът.

Тя е категорична, че водата на плажовете е чиста. „Знаете, че се изградиха изключително много пречиствателни станции. Почти няма местенце без такава и със сигурност работата в тази посока ще продължи“, категорична е Ангелкова.