Ангел Кунчев за мръсното море: Евтина сензация, която може да ни струва скъпо!

Снимка БГНЕС

„Евтина сензация, която може да струва скъпо на страната ни!“ Това написа главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев във фейсук по повод излязлата в медиите информация, че плажовете по Южното Черноморие са замърсени с до 41 пъти над нормата.

Кунчев уточнява, че от една седмица е на Южния плаж в Приморско. 
 
„Засега не съм видял тълпи от болни пациенти. Редно е когато се обявяват такива данни да се публикуват и протоколите от изследванията… Вместо това се поставя под съмнение професионализма на колегите от РЗИ Бургас, което е най-малкото неетично!“, пише в емоционален пост главният държавен инспектор.
Той уточнява, че ако се вземат проби 1-2 дни след бури и обилни валежи, в морето ударно навлизат големи маси вода от реките. А ако се вземе вода от застояло езерце, може да се докаже и замърсяване 400 пъти над нормата.
„И един въпрос, които няма нищо общо със ситуацията – знаете ли някоя НПО от Гърция или Турция, която в разгара на сезона изпълнява проект, които доказва каква помийна яма е морето им?“
Ангел Кунчев потвърди, че е дал указания на РЗИ Бургас да покани изпълнителите на проекта да вземат и изработят заедно проби от морето.

Замърсяването на Черно море по-скоро нараства, отколкото да се свива, но то не е свързано с Украйна, а ние си правим, изтъкна министърът.Това каза министърът на околната среда и водите Юлиан Попов по БНТ по повод изследването на „Активни потребители“ и учени от СУ „Климент Охридски“, които са установили замърсяване на морската вода с бактерията „ешерихия коли“ до 41 пъти над нормата на 7 от общо 11 плажа на Южното Черноморие.

„Проблемите са си наши, ние трябва да ги решаваме“, категоричен бе министърът и посочи, че те са с разпределена отговорност между граждани, общини, различни министерства и институции.

„МОСВ е ангажирано с европейското финансиране на водни цикли, а не с изграждане, построяване и поддържане на пречиствателни инсталации. Това е отговорност на общините и ние непрекъснато работим с тях, за да ги подканим да имат адекватни проекти, за да не се стига до подобни казуси“, коментира Попов.

Според него изследването на „Активни протребители“ се отнася до здравен, а не до екологичен проблем.

 Източник: БНР Бургас