Анджелина Джоли ще обучава българки в пчеларство

На пръв поглед е стряскащо да видим тялото и лицето на Анджелина Джоли покрито с рояк пчели. Но ако направим един по-задълбочен поглед, снимката разказва история за баланса между хората и насекомите, на които ние разчитаме толкова много, за да опрашат храната, която консумираме.

Холивудската звезда Анджелина Джоли позира за National Geographic, за да привлече внимание върху Световния ден на пчелата и спешната нужда от защита на пчелите, както и към програмата на ЮНЕСКО и Guerlain, която обучава жени като пчелари предприемачи и защитници на местните местообитания на пчелите по света.

Фотографът Дан Уинтърс, аматьор-пчелар, получил вдъхновението си от известния портрет на Ричард Аведон от 1981 година, който илюстрира голия торс на пчелар от Калифорния, покрит с пчели.

Джоли била вдъхновена от пчелите като незаменим стълб за снабдяването ни с храна, както и от това че са заплашени от паразити, пестициди, загуба на естествена среда и промени в климата, както и от глобална мрежа от жени, които ще бъдат обучени да защитават тези основни опрашители.

В интервю с Индира А.Р. Лакшман актрисата и активист говори за връзките между здравословна околна среда, продоволствена сигурност и овластяването на жените, както и за установените 20 000 вида пчели, включително и 4 000 местни видове от САЩ.

Защитата на животоподдържащи опрашители е предизвикателство, което е в рамките на нашето разбиране, казва Джоли.

Има толкова неща по целия свят, за които се притесняваме и много хора са затрупани от лоши новини. Това е проблем, който можем да овладеем, допълва звездата.

Според Организацията на ООН по прехрана и земеделие, три от всеки четири водещи хранителни култури за консумация от човека и повече от една трета от земеделската земя в целия свят, разчитат отчасти  на опрашители. Не става въпрос само за плодове, ядки и зеленчуци, пчелите опрашват и люцерната, консумирана от крави, както и видове, които се използват за дрехи и медицина. Според Американската пчеларска федерация медните пчели сами по себе си изкарват 20 млрд. долара в производство на култури в САЩ, а опрашителите около 200 млрд. долара в производство на храна в световен мащаб.

И все пак пчелните популации в няколко държави претърпяха сериозен спад през последното десетилетие, след като през 2006 година беше установено разстройството от колапс на колонии.

Масовото загиване на пчели е свързано с пестициди (и по особено с група от химикали наречени неоникотиноиди), вароа – род паразитни акари, както и свиването на местообитанието, влошено от мащабната търговска монокултура. Изменението на климата също така наруши местните видове по света, като повече от половин дузина местни видове пчели в САЩ попаднаха в списъка на застрашените видове.

Наскоро Джоли беше наречена „кръстница“ за „Жени за пчелите“, това е 5-годишна програма от ЮНЕСКО и Guerlain, френска козметична къща. Guerlain казва, че това е донесло 2 млн. долара за обучение и подкрепа на 50 жени пчелари предприемачи в 25 биосферни резервата, определени от ЮНЕСКО по целия свят.

Споерд Guerlain се очаква жените да построят 2 500 местни кошера до 2025 година, подсигурявайки 125 млн. пчели. Жени от България, Камбоджа, Китай, Етиопия, Франция, Русия, Руанда и Словения ще бъдат обучени тази година, заедно с други от Перу, Индонезия и още, които ще се присъединят към тях през 2022 година.

Основна цел на програмата е да подчертае разнообразието от местни пчеларски практики, споделяйки ноу-хау на различни култури. В Биосферен резерват “Xishuangbanna” в Китай, например, местните жители използват кошери от дървени трупи, направени от паднали дървета, запечатани с кравешки тор, за да предпазват пчелите през зимата. В Биосферният резерват „Тонле Сап“ в Камбоджа, пчеларите издигат колонии от наклонени клони, които улесняват събирането на мед, без да унищожават колонията. Oт ЮНЕСКО са казали, че по програмата „Жени за пчелите“ няма да се внасят нито колонии, нито майки, за да се избегне изгонването на местните пчели или разпространението на болести.

Анджелина Джоли има богат опит, през последните 20 години тя е била специален пратеник във Висшата комисия на ООН за бежанците и е участвала в близо 60 мисии на ООН във военни зони и бежански лагери. През 2003 г. актрисата стартира фондация за опазване и развитие на общността, носеща името на най-големия ѝ син Мадокс, в защитен регион в селските райони, северозападна Камбоджа. Фондацията работи за премахването на наземни военновременни мини, преквалифицира бракониери на диви животни като пазачи на гори и насърчава равенството между половете, наред с други цели. Обучава и пчелари.

През юни звездата ще се присъедини към първите 10 „Жени за пчели“, за да вземе участие в ускорена 30 дневна тренировка, водена от експерти във Френската обсерватория по Апидология, където и планира да бъде обучена в пчеларство.

 

Източник: National Geogrphic