Андрей Иванов и Яница Халачева от Сливенския куклен театър с номинация за актьорски дебют

Двама млади актьори от Държавен куклен театър – Сливен са сред 13-те номинирани за наградата „Сивина“. Това са Андрей Иванов и Яница Халачева, съобщиха от културната институция.

Наградата „Сивина“ се връчва за актьорски дебют в кукленото изкуство. Церемонията, на която ще бъдат обявени носителите й ще  се проведе на 21 март – Световния ден на кукления театър, в Столичния Куклен Театър.

Андрей Иванов е номинира за ролите му в спектакъла „Вселената на Кристофър“ и Яница Халачева – за ролята й в спектакъла „Свинарят“.

Двамата млади актьори са възпитаници на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Завършили са „Актьорство за куклен театър“ в класа на проф. Боньо Лунгов. 

На сливенска сцета Андрей Иванов играе в постановките „По:- Грозното Пате“ (2021)“, „Снежен сън” (2021), „ Свинарят“ (2022), „Вселената на Кристофър“ (2023). 

Яница Халачева е позната на сливенската публика с ролите й в постановките „ Двете принцеси“ (2021 г.), „ Свинарят“ (2022 г.). 

Церемонията за връчване на награда „Сивина“ ще се проведе на 21 март – Световния ден на кукления театър, в Столичния Куклен Театър.

Наградата е учредена през 2009 г. на името на СИВИНА Сивинова, една от най-ярките млади актриси в Столичния куклен театър. Името на наградата е почит и преклонение пред творчеството на цялото талантливо актьорско семейство Сивинови – Иван, Ваня, Нина и Сивина. За огромно съжаление Иван, Нина и Сивина не са вече сред нас. „СИВИНА” е и името на трупата на известната актьорска фамилия, с която те повече от 20 години играят в страната и чужбина, очаровайки зрителите с таланта си.

Идеята за наградата е на доц. Петър Пашов и Кирякос Аргиропулос и е учредена и подкрепена от режисьорската колегия към АКТ-УНИМА, България и Съюза на Артистите в България. Призът е за поощряване на млади актьори в кукленото изкуство. Те са номинирани и отличавани за дебют или една от първите си три изяви на професионална сцена.