„Ако си имаш змей домашен…“ – пиеса за добринката в детската душа с премиера в Кукления театър утре

Кукленият театър в Сливен кани деца и техните родители на премиерата на семейния спектакъл „Ако си имаш змей домашен…“  на 27 април от 19:00 часа в залата на театъра. Това каза днес в Пресклуба на БТА в Сливен директорът на ДКТ-Сливен Ефимия Павлова. Пиесата се поставя за пръв път на сцена, като спектакълът е бил плануван още по време на ковид пандемията, посочи тя.

„Премиерата на този текст е тук и съм изключително радостен, защото много обичам този театър – в него има хъс за работа, екип, настроение и това, което се нарича среда“, сподели авторът Румен Николов. „Този змей е добринката в една детска душа – доброто, фантазията, нещата, свързани човешките ценности, казани по съвсем деликатен и детски начин. Всичко това е смесено с детските страхове, сънища, една приказна история, която се надявам да вълнува и зрителите.“

„Всички от екипа успяхме да преведем своите мисли на театрален език с послание до детската публика и до възрастните.“ Това каза режисьорът на спектакъла Мария Банова, чието дело са сценографията и куклите. Тя работи за пръв път със сливенския театър и сподели, че Сливен трябва да се гордее много с екипа, които според нея притежават много хубава мисъл и високи качества. „Мисля, че представлението ще има дълъг живот, тъй като е поднесено по много достъпен начин и за родители, и за деца“, допълни тя.

Актрисата Яница Халачева сподели, че й се иска работата по спектакъла да не свършва. „Пиесата носи изключително положителна детска, първична енергия“, каза тя.

„Текстът на Румен Николов много провокира въображението на един актьор и мисля, че представлението ще стане много „вкусно“, сподели актьорът Андрей Иванов.

„Успях да усетя, видя и науча много нови неща за това как възрастните трябва да се връщат към детството, да помагат на децата в техните фантазии и игри, защото това зарежда с положителна енергия“, смята актрисата Силвана Петрова.

Младите актьори бяха единодушни, че са се насладили на процеса на работа, и че с удоволствие са участвали в изпълнението на песните, защото спектакълът е мини мюзикъл, в който има девет песни. Автор на музиката е Валерия Крачунова-Попова.

Автор:Румен НиколовРежисьор:Мария БановаСценография:Мария БановаКукли:Мария БановаУчастници:Яница Халачева, Андрей Иванов, Силвана ПетроваМузика:Валерия Крачунова-Попова.