Ако големите магазини се окажат огнища, ги затваряме, категоричен е Кунчев

Снимка: БГНЕС

Лек спад в заболеваемостта в страната се наблюдава в момента и това са първите признаци, че наложените по-строги мерки работят. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

„В момента сме на върха на вълната. Смъртността и хоспитализациите вървят с две-три седмици назад. Тогава ще видим има ли ефект“, коментира пред bTV Кунчев.

„Това, което виждам не ми харесва. Ако нещата в тези големи магазини продължат в този вид, ще разширим мерките и върху тях.“ Така държавният здравен инспектор коментира клиповете в социалните мрежи, в които се вижда огромно струпване на хора пред големи магазини за подаръци и играчки.

През последните дни в интернет бяха разпространени снимки и видеоклипове, на които ясно се вижда безконтролно струпване на големи групи от хора във веригата магазини. Снимки на опашки и без спазване на дистанция имаше от коледния базар в градинката пред Народния театър в София.

„Аз не мога да разбера философията защо няма нито един представител на РЗИ, който да глобява и да оказва контрол? Бога ми, трябва ли някой да ти стои на главата, за да ти казва, че е опасно?“, възмути се Ангел Кунчев.
Той е категоричен, че ако тези големи магазини се окажат огнища на COVID-19, те ще бъдат затворени. „Това е отговорност на собствениците и управителите на тези търговски вериги. Те трябва да вземат мерки, защото иначе ще спрат работа“, коментира Кунчев.

Относно това дали някои мерки ще отпаднат след 21 декември, Кунчев коментира, че трябва да се проследи ситуацията.
„Ако мерките вършат работа – знаем колко са важни яслите и детските градини, логично е да отворят. Но дали ще работят кафенетата и ресторантите – ще видим“, каза той.

Кунчев допълни, че зависи от обществото кое ще бъде отворено и кое не. „Ако се държим безотговорно… Не ми се иска да давам примери, но трябва ли да стигнем до полицейските методи на Турция, където не можеш да си покажеш носа навън през уикенда. Зависи от поведението на хората“, каза той.

Кунчев коментира и ваксините, които очакваме. „Ако дойдат много видове, ще ваксинираме повече групи хора“, заяви той.

„След одобрението от ЕК у нас ще пристигнат ваксините „Пфайзер“, „Модерна“ и после другите типове ваксини. Ще получим три вида, няма как да предвидим коя кога ще дойде. Всичко зависи коя кога ще получи одобрение.“, обясни още Кунчев и допълни, че ще е доброволно и безплатно ваксинирането.

Механизмът на създадените ваксини е много ясен, затова те ще бъдат пуснати в толкова кратък срок. Все още обаче не сме получили характеристика на продукта и листовка за потребителя. Фирмите имаха голяма степен на готовност, затова толкова бързо се появиха и тези ваксини.“, каза доц. Кунчев и увери, че той лично ще се ваксинира.

„Сигурен съм, че много европейски държави ще получат колективния имунитет след ваксиниране. Смущава ме, когато медицински лица говорят неистини и това е злонамерено разпространение на информация“, подчерта лекарят.

По думите му, страната ни не била в най-тъмната зона на разпространение на коронавируса. По последни данни на картата в Европа били само Габрово и Кюстендил, но и там имало признаци на лек спад.