Африканци мамят българки, представят се за натовски генерали

Снимка: Pixabay

Африканци, представящи се за натовски генерали, масово мамят българки в интернет и ги карат да им изпращат пари, предупредиха от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, предаде Днес.бг

Случаите са се увеличили в последните месеци.

Измамниците започват комуникация с жени, от чиито профили в социалните медии личи, че нямат партньор. Понякога онлайн-връзката продължава седмици преди да се стигне до искането на пари.

Комисар Владимир Димитров – началник на Отдела за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП, обясни пред БНР, че измамниците избират възрастни жени, които имат общодостъпни снимки, от които е очевидно, че нямат партньор.

„Затова им се представя красивата картина на американски генерал, който от 5 години е в Афганистан или някоя друга държава и търси жена, с която да заживее след приключване на военната му служба“, допълни той.

По думите му почти всяка седмица има българка, която става жертва на измамниците.

„Най-вече жени се таргетират от тия престъпни групи, която заявява, че преди няколко седмици се е запознала с подобен генерал. Изнудвана е по някакъв начин. Първоначално е поканена да изпрати пари, обикновено започват с неколкостотин лева“, каза комисар Димитров.