АЕЦ „Белене“ разстресе управляващата коалиция

Снимка: БГНЕС

Изпълнителното бюро на БСП рано тази сутрин излезе с изявление по повод позицията на премиера Кирил Петков, че правителството няма да строи АЕЦ „Белене“.

От БСП цитират част от коалиционното споразумение и подчертават, че в него не се изключва изграждането на проекта „Белене“: „Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане“.

От БСП заявяват, че се придържат стриктно към текста на Споразумението и призовават своите коалиционни партньори да правят същото.

Ето и пълния текст с позицията на ИБ на БСП:

„Във връзка с неколкократните публични изявления на министър-председателя г-н Кирил Петков относно изграждането на АЕЦ „Белене“, Изпълнителното бюро на НС на БСП прие следната позиция:

Изхождайки от подписаното Споразумение за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. в частта „Енергетика“, заявяваме следното: БСП се придържа стриктно към текста на Споразумението

„Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане“. Този текст не изключва и изграждането на АЕЦ „Белене“. Призоваваме коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение.“