Аеробната тренировка намалява сърдечносъдовия риск

Според данните от ново проучване в областта на кардиологията твърде голямото струпване на мастни депа около сърцето може да повиши сърдечносъдовия риск. Аеробните упражнения могат да намалят този риск, поради ефекта им да редуцират мастните натрупвания около сърцето, известни като епикардна и перикардна мастна тъкан.
Епикардната мастна тъкан има функцията да метаболизира мастни киселини, което има пряко отношение към предотвратяване формирането на атеросклеротични плаки, водещи до запушване на коронарните артерии. Същевременно с това твърде високото им ниво в тъканта води именно до стимулиране на атеросклеротичните промени.

Резултатите от изследването са публикувани в медицинския журнал JAMA Cardiology. Според главния автор на статията – Хугард Кристенсън, целта на изследването е била уточняване на ефектите от аеробните упражнения върху мастната тъкан, която се открива в сърдечния мускул и какви биха били ползите за намаляване на сърдечносъдовия риск.

Към днешна дата данни от различни проучвания показват, че мастната тъкан не се свързва само и единствено с нейната енергийна роля за организма, но също така има роля в ендокринните функции на организма. Също така знаем, че мастната тъкан, разположена на различни места в тялото, има различни функции – докато някои мастни депа повишават сърдечносъдовия риск, то други могат да оказват протективен ефект за сърцето.
Изследването включва 50 физически неактивни лица, на средна възраст 41 години и с отчетливо натрупване на мастна тъкан в коремната област. След 12 седмици, в които участниците са включени в интензивна програма с аеробни упражнения е направен ядрено-магнитен резонанс за измерване на мастните депа около сърдечния мускул. Налице е редуциране на епикардните мастни натрупвания при изпълняване на упражнения за издръжливост.

Традиционно се използват медикаменти като пептидни аналози, инхибитори на натриево-глюкозния транспортер 2, както и липидо-понижаващи лекарства, които ефективно редуцират тези мастни натрупвания. Но идеята на проучването е да подчертае възможността за постигане на сходен ефект без включването на медикаментозна терапия или инвазивни процедури.
Изследването подчертава ролята на аеробните упражнения като предоставя нови доказателства за значението им за намаляване на кардиоваскуларния риск чрез „атакуване“ на епикардната мастна тъкан, дори без ограничения в диетата.

/puls.bg/