Адмирал Бауер от НАТО наблюдава демонстрации на бойна група в „Ново село“ днес

На учебния полигон „Ново село“ край Сливен започнаха демонстрации на способности на многонационалната бойна група, на която България е домакин. В тях участват военнослужещи от състава на 42-ри механизиран батальон от българските Сухопътни войски и механизираната рота „Страйкър“ от Сухопътните войски на САЩ.

Учението беше наблюдавано от председателя на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер и началника на отбраната на България адмирал Емил Ефтимов.

Демонстрацията е в рамките на съвместната подготовка по усилване на бдителността и отбранителния потенциал на югоизточния фланг на НАТО.

Роб Бауер каза, че е много важно участието на България за цялостната окомплектовка на НАТО и защитните функции, които има Алианса. Каза, че България помага за стабилността и за Западните Балкани, освен на кризата в Украйна. Бойните групи на Алианса вече са 8, като една от тях е у нас.

Сред гостите на събитието са адмирал Робърт Бауер – председател на Военния комитет на НАТО, адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната на Република България и неговият военен представтиел във военния комитет на НАТО вицеадмирал Митко Петев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.