99 хиляди безработни са регистрирани у нас

От 13 март до 18 май са регистрирани 99 хиляди безработни у нас вследствие на пандемията от коронавирус. Това заяви в „България сутрин“ зам.-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова.

По думите ѝ, въпреки големия ръст на безработицата, благодарение на мярката „60/40“ трендът не е толкова висок спрямо европейския. Запазени са 202 148 работни места в малкия и средния бизнес.

„Има интерес. Самите заявки – над 12 хиляди – сочат, че работодателите се възползват от тази мярка. Предвиждаме и дискусия по отношение на нейното надграждане“, категорична бе Стоименова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че в подкрепа на превозвачите е предвидена друга социална мярка, за която те могат да кандидатстват от 1 до 15 юли.

Стоименова заяви, че над 3800 са заявленията за 375 лв. еднократна помощ за родителите в неплатен отпуск, също са разширени критериите за нея, така че да може мярката да обхване повече хора.

„Мярката ще продължи да действа, докато има необходимост от нея“, категоричен бе зам.-министърът на труда и социалната политика.