9 май – Денят на Победата и Денят на Европа!

Днес отбелязваме два празника – всеки един от тях със своята значимост в обществото, по различен начин и с различна стойност.

Тази година се навършват 70 години от декларацията на Робер Шуман и 75 години от края на Втората световна война. За щастие, тя се оказа последната война за България.

„9 май е дата, която обединява два празника, но без Денят на Победата над Германия нямаше да има Ден на обединена Европа.Трябва да уважаваме и да се стремим към европейските ценности. Трябва да бъдем пълноправни европейски граждани! Но особено важно е да почитаме героите, които са дали живота си, за да можем днес да живеем в свободна Европа“, отбеляза кметът на Ямбол Валентин Ревански.

12 са живите ветерани в Ямболска област, а в град Ямбол са само петима. Вчера, в края на работния ден, кметът на Ямбол заедно с неговите заместници, лично поздравиха живеещите в Ямбол подп. д-р Йовко Иванов Вълчев,  Жеко Дойчев Жеков, Никола Ников Тодоров, Колю Динев Йовчев и Слав Господинов Славов.

„Малко са думите, с които мога да изкажа признателността си към воинската доблест и достойния живот на вече малцината свидетели и участници в героичната и славна страница от българската военна история. Прекланям се пред Вашия и на Вашите братя по оръжие подвиг, който винаги ще се помни! Нашите войници допринесоха за освобождението на Югославия, Унгария и Австрия!“, подчерта кметът на Ямбол.

Днес Денят на Европа и Денят на победата няма да бъдат официално отбелязани с различни празнични прояви. Въпреки това, Валентин Ревански заедно с неговите заместници  Енчо Керязов и Михаил Керемидчиев, както и председателят на ОбС Ямбол Антон Шиков, поднесоха цветя на паметника на Георги Дражев и загиналите през войните ямболци, както и на паметника на съветските войни, загинали в гр. Ямбол.

Да сведем глава пред светлата памет на героите, паднали в битката срещу фашизма!

Вечна слава на войните, извоювали победата и на героите, които не се върнаха от войната!Без техния подвиг, без Деня на победата, Европа нямаше да е същата.

„Всеки гражданин може сам да намери отговор на въпроса, кой и каква заслуга има, за това днес да живеем в свободна Европа. Мненията на историците са различни, празниците – също. Днес всички  водим битка, която трябва да се увенчае с Победа. Само заедно можем да   излезем от този труден момент, да постигнем желаното от нас бъдеще и да отстояваме достойното място на България в обединена Европа.“, подчерта В. Ревански.

Честит Ден на Победата! Честит Ден на Европа!