86% от българите смятат, че страната ни се справя добре с епидемията

86% от българите смятат, че България се справя сравнително добре с епидемията на фона на другите европейски държави, отчита експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ във връзка с коронавируса. Изследването е проведено между 15 и 18 май тази година. Проучването потвърждава, че действията на правителството до този момент са оценени високо от мнозинството от българите.

Масовото съзнание по отношение на коронавируса вече показва белези на нормализация, посочват анализаторите. Според тях паниката продължава да намалява, а останалите страхове по-скоро вече се установяват в определени рамки и губят предишната динамика. Цялостната оценка за мерките, които властта взе в последните два месеца, е висока. Високи, макар и без нов ръст, са страховете и неприятните равносметки за доходите.

Продължава да спада делът на паническите реакции по отношение на коронавируса. 17% остава делът на хората, които приемат, че това е смъртоносна опасност и едно от най-страшните неща, сполетявали човечеството. Този дял през март и април беше 22-24%.

Едновременно с това, дяловете на тревожната и спокойната реакция показват признаци на установяване на определени равнища. Делът на хората, които приемат, че коронавирусът е опасен, но все пак е само силен грип, спира плавния си спад и засега остава в диапазона около 60%. Делът на онези, които смятат, че това не е сериозна опасност и е преди всичко шумотевица, спира ръста си и остава да се колебае около 20%. Има и малък процент колебаещи се.

Изглежда, че тревогата след края на извънредното положение и по-строгите мерки за обществена изолация остава, но опасността е вече по-трезво оценена и картината на масовото съзнание изкристализира, след динамиката преди това.

На този фон 61% намират мерките на властта срещу коронавируса за достатъчни, 29% – за прекалени и 9% – за недостатъчни. Има и малцина колебаещи се. След седмиците на постепенен спад в дяловете на определението „достатъчни“ и ръст на определението „прекалени“, сега вече и тук очевидно има установяване около определени нива.

Нормализация се наблюдава и по отношение на оценките за оперативната власт – правителство и щаб. Постепенното и закономерно многоседмично „слизане“ от пиковите нива от преди два месеца изглежда е преустановено и обществените оценки остават близо до равнищата от последното замерване преди две седмици. Премиерът Борисов остава с 54% одобрение. Тази оценка остава по-добра от традиционното доверие към Борисов. В основата на преобладаващите позитивни оценки досега е верният усет на властта към календара на обществените настроения.

Отношението към доц. Мангъров, който се утвърди като своеобразен символ на алтернативния прочит на ситуацията, също остава положително като 49% го одобряват, 30% не, а останалите се колебаят. За сравнение, проф. Мутафчийски има одобрение 70%, неодобрение 26% и 4% се затрудняват да отговорят.