8 места в България, под които може да лежат заровени съкровища

Откакто праисторическият човек напуска пещерите и започва да трупа богатства, се появяват и търсачите на заровени съкровища. Индиана Джоунсовци от всякакви епохи са се впускали на изпълнени с опасности пътешествия в търсене на острови, пещери и тайни места, където се предполага, че има заровено съкровище. Чудите се къде има заровени съкровища в България? Изборът ви е огромен. Ако траките не бяха правили могили навсякъде и хайдутите не бяха заравяли имане, днес нямаше да има толкова много иманяри, които са претърсили с металодетектори всеки квадратен сантиметър земя. Много съкровища обаче остават неоткрити. Или слуховете, които се носят за тях, са чиста измишльотина.

Ето 8 от местата с най-интересни легенди за заровени съкровища в България…

Белинташ

Белинташ е скално светилище в Родопите, за което се носят купища легенди, а догадките за свръхестетствените му свойства са неизброими. Едни казват, че това е площадка за кацане на космически кораби, според други в древни времена мястото се е използвало за астрономическа обсерватория. Разказват, че заради магнитните сили тук стрелките на компасите полудяват, а часовниците спират.

Сред иманярите пък в пещера в скалите на Белинташ Александър Македонски е скрил златна колесница. Според предсказание на Ванга златото ще бъде открито, когато скалата вземе осем човешки живота. Досега при различни обстоятелства тук са загинали петима души.

Плевен

Малко преди да загуби битката за Плевен през 1877 г. Осман паша наредил на войниците си да изровят яма и в нея да сложат бойното знаме. Знамето било извезано с полумесец и думи от Корана, а дръжката му била от чисто злато. След като е заровено, следите за мястото са заличени и до ден днешен не са открити.

Говори се, че мястото се намира някъде в околностите на Плевен и до него има чешма.

Сливен

Друг иманярски мит разказва, че Панайот Хитов също е заровил съкровище – някъде в Сливенския Балкан. Говори се, че то съдържало пари в брой и оръжия, които трябвало да се използват за въоръжаване и издържане на четата. Освен това Панайот Хитов заравял гърнета, пълни догоре със златни монети, в дворовете на бедни българи, за да може те да ги открият после, докато прекопават градините си.

Районът на Сливен е известен и с легендата за заровеното имане на Стоил войвода, както и на още няколко хайдути, чиито имена не са достигнали до нас.

Връх Бабу и Село Гюргич

Връх Бабу край село Гюргич е любима дестинация на иманярите, които са привлечени от легендата за скрито съкровище (и традиционно съпътстващата го прокоба). Старите хора разказват, че на самия връх сред храсталаци и треви е прикрит входът на пещера с имане. Ако някой го открие, трябва да слезе три стълби надолу, след което ще пропадне при съкровището, където пък ще бъде убит от змиите, които го пазят. Не много обнадеждаваща легенда. Ние ви препоръчваме все пак да се озъртате за някакви тайни входове, но повече от това да се огледате наоколо, защото изгледът към околността си заслужава „риска“ да се качите догоре.

Сребърна

Някои легенди са толкова силни, че променят места и хора. Според една от версиите името на село Сребърна, известно с резервата си, идва от преданието, че в района има заровено сребърно съкровище, което само чака някой да го открие.

Друга версия е, че причината за името на Сребърна идва от сребристите отблясъци на луната във водите на езерото нощно време, а трета разказва, че кръстник е хан Сребрун. Хубавото на легендите е, че можете да вярвате в която си поискате. А ако наистина е имало заровено сребърно съкровище, то може би още лежи там някъде.

Хълмът Трапезица, Велико Търново

Легенда разказва, че на хълма Трапезица във Велико Търново се е намирала монетарницата на царете от Второто българско царство, а под нея, в тайно подземие, била царската съкровищница. Входът й бил покрит с каменна плоча, а под плочата по стълби се достигало до тайна врата. Само царят и пазителят на хазната можели да отворят вратата. Преди османците да превземат Търново, Шишман наредил всички ценности да бъдат скрити в съкровищницата, а намиращата се над нея монетарница да бъде срината до основи. Така и си останали погребани богатствата на Българското царство.

Преди време хълмът Трапезица отново отвори врати за туристи, макар и без да предлага обиколки из митичната съкровищница.

Черепишките скали

Преданието разказва, че богатствата на България при падането на Второто българско царство под османска власт са откарани и скрити от войниците на цар Иван Шишман в пещери в Черепишките скали. След като съдържанието на хазната било прибрано, входовете на пещерите били затрупани с камъни и големи скални късове. След това войниците загинали в различни сражения, а заедно с тях била погребана и тайната за местонахождението на скритите богатства.

Маслен нос

Маслен нос е едно от последните непокътнати кътчета по Българското Черноморие. В миналото тук е било свърталище на пирати, което означава само едно: техните богатства все още са скрити.

Говори се, че морските разбойници палели огньове в скалите на носа, за да привличат кораби към острите подводни скали. Смята се, че името на носа идва от факта, че тук са се разбивали много кораби, пренасящи зехтин – оттук и Маслен нос. Легенда разказва, че в скалите на носа е скрито имането на Вълчан войвода.

В същото време не е известно къде точно в Черно море е потънал легендарният кораб „Малкият принц“, но според специалисти не е изключено съкровище за около 2 млорд долара, което е било натоварено на плавателния съд, да лежи под водата край българските брегове