8 българи са под наблюдение заради коронавируса – в Сливен и София

Националният щаб, който ще следи за коронавируса у нас, вече е сформиран и даде първия си брифинг пред ВМА.

Генерал – майор Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и шеф на щаба, обяви, че превантивните мерки срещу навлизане на заразата в България вече са стартирани.

Облечени във военни униформи са част от представителите на Кризисния щаб, който бе сформиран по искане на самия премиер Бойко Борисов, освен лекарите и здравните власти, в него влизат представители на МВР и на външно министерство.

Още днес бе разиграна ситуация с болен от коронавирус на летището в София.

На Терминал 2 служители на „Гранична полиция“, Летище „София“ и екипи на Военномедицинска академия проиграха ситуацията.

Сценарият бе следният – на летището бяха открити двама пътници, заразени с вируса. Те са служители на „Гранична полиция“, но участваха в сценката като болни.

Те бяха поставени в специално изолирано легло и приети в специална линейка на ВМА, която ги откарва директно в болницата.

И двата терминала на столичното летище са оборудвани с термокамери, които следят дали пътниците имат температура от над 37 градуса. Ако се установят такива, то те се изолират и отвеждат за прегледи.

От снощи екипите на „Гранична полиция“ по всички пунктове у нас са със специални защитни средства – маски и ръкавици.

Разпечатани са и брошури за чужденците, които влизат у нас. Телефонът, на който се дава информация за коронавируса на Министерство на здравеопазването, също ще работи 24 часа.

Изработени са специални формуляри за българските граждани, които идват от престой извън страната и особено от кризисни страни. В тях трябва да се попълнят лични данни и адрес, за да се знае къде е евентуалната карантина.

Всички пунктове с въздушен транспорт ще имат термокамери, поръчани са и 100 камери за всички сухоземни пунктове, очаква се те да пристигнат в края на седмицата.

„Няма потвърждение на коронавирус у нас“, категоричен бе проф. Мутафчийски.

Той даде данни за обстановката в страната – в момента в Инфекциозна болница има 4 човека, в Пловдив – една жена, но тя е с отрицателна проба, семейство в Сливен, където резултатите се очакват, и още две лица се наблюдават във ВМА.

Не е препоръчително да се изследват хора без симптоми, които се завръщат от Италия или други засегнати страни. Който няма личен лекар у нас, трябва да се обръща в РЗИ. Карантината на хора със симптоми е 14 дни.

Не се препоръчва на ученически групи да пътуват, а относно отмяната на мероприятия това ще става според моментната ситуация. Засега за 3 март се отлагат мероприятията на закрито.

Самата ВМА, където е най-големият щаб у нас за хора под карантина или болни – отделя 3 етажа за целта.

Директорът на „Пирогов“ също е предоставил 40 легла в случай на нужда.

Лекарите, които се грижат за пациенти със симптоми, са оборудвани с маски, специални костюми и ръкавици. Костюмите са специални и вече са поръчани. По изрично разпореждане на премиера са осигурени 8 000 такива костюма.

В случай, че някой със симптоми, завръщаш се от чужбина, откаже лечение и болнична карантина, ще бъде консултиран, посъветван, а в краен случай и конвоиран в болница, категоричен бе шефът на ВМА.