72 000 са запазили работата си с мярката 60/40

Според социалния министър властта се е погрижила за най-важното в първите мерки на кризата –  живота и здравето на хората, за храната на най-бедните, които се нуждаят от грижа.

„Обхванали сме възрастните и хората с увреждания. Не на последно място се грижим и за работата, и доходите“, обясни тя пред Нова тв.

„Осигуряваме всичко, което се изисква от нас със значителен финансов ресурс и денонощна работа на колегите на терени, за да преодолеем първия момент на най-тежката криза“, допълни социалният министър.
Тя коментира и широко дебатираната мярка 60/40 и резултатите от нея.

„Мерилото показа, че тя работи. За един месец общият брой на регистрираните безработни е около 80 000. Държа да подчертая, че в същия този период почти 15 000 души успяха да намерят работа“, посочи министърът.

„Мярката функционира общо 13 работни дни. За това време 72 000 души са успели да запазят своята работа. Тоест 80 000 загубиха, а 72 000 запазиха. 60/40 действа за онези работодатели, които искат да задържат своите хора и именно те се възползват най-много“, посочи още тя.

Според нея упреците, че парите се дават за това хората да си стоят вкъщи, са неоснователни.

„Едно от условията е служителите да бъдат на непълен работен ден. То се установява заради недостатъчните възможности за работа, но и защото част от бизнеса е спрял със заповед на държавен орган“, допълни социалният министър.

Сачева посочи, че държавата компенсира едно неблагополучие, което не е по вина нито на работодателите, нито на работниците.

„Затова изплащаме 60% от възнаграждението плюс осигуровките. Работодателят трябва да плати само онази част, за която служителят наистина работи“, обясни тя.

Социалният министър заяви, че се работи по допълнителна мярка в размер на около 150 млн. лева за покриване на 40% от минималната работна заплата и осигуровките към нея за секторите, които са най-засегнати от кризата.

Министерството дава възможност на работещи родители, които са в неплатен отпуск, да получат еднократно 375 лв.

„Това е помощ, от която сега могат да се възползват предимно работещи хора. Без значение какви доходи имат или са имали преди това. Условието е доста високо, защото подоходният критерии е до 610 лв. на член от семейството“, обясни Сачева.