61 украински граждани са пристигнали в Сливенско. Какво е осигурено за тях?

Към момента в Сливенска област се намират 61 украински граждани, гостуващи на приятели и близки, съобщи областният управител Веселин Вълчев. Повечето от тях са настанени в Сливен – 39 души пребивават в хотел, 13 – на частни адреси.  От началото на кризата в Украйна областният управител е в постоянна връзка с ресорните министерства, директорите на ОД на МВР, звено „Миграция“, представителите на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите, община Сливен.

Важно условие е собствениците на хотели или частни имоти, където ще пребивават бежанците, да им помогнат в 3-дневен срок да се регистрират в звено „Миграция“, информира директорът на ОД на МВР – Сливен ст. комисар Димитър Величков.  „Хората ще могат да останат на територията на България със статут на временна закрила. Това им дава право на труд и професионално обучение, на социално подпомагане, медицинска помощ при спешни състояния и свободно завръщане в родната държава.“, каза още той.

Допълнително Центърът за подкрепа и личностно развитие на деца в Сливен може да осигури занимания на 120 деца, за да подпомогне тяхната адаптация.  Сходният център в Котел е в готовност да осигури занимания за 20 деца, заяви началникът на Регионлано управление на образованието Кристияна Станкова.