Майки на деца с увреждания ще протестират на 12 юни пред Административния съд в Сливен в подкрепа на реахибилитатора Юсеф Алтабиб

БТА, Велина Василева

Майки на деца с увреждания, граждани и пациенти организират протест на 12 юни, понеделник, в подкрепа на кинезитерапевта Юсеф Алтабиб, който четвърти месец е в Центъра за настаняване на бежанци в Любимец. Това съобщи за БТА Карамфилка Петрова, медицинска сестра в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински“ в Сливен, колега на задържания.

Те ще се съберат от 12:30 часа пред сградата на Административния съд в Сливен, защото в този ден ще бъде гледано делото на Юсеф във Върховния съд в София. То е свързано с искането му да бъде освободен от бежанския център.

Първият протест в подкрепа на Алтабиб бе на 24 март, т.г., когато стана ясно, че със заповед на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ му е наложена принудителна административна мярка „експулсиране“ в Либия, отнето му е правото на пребиваване и му е наложена забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите от Европейския съюз за срок от пет години с мотив, че с действията си чужденецът може да постави в опасност сигурността на българската държава. На 12 април те се събраха пред Административния съд, за да го подкрепят в искането му да бъде освободен от Центъра за настаняване на бежанци. По думите на Петрова, през октомври Върховният административен съд ще гледа делото за експулсиране на кинезитерапевта.

Пациентите и колегите на Алтабиб са категорични, че той е несправедливо обвинен и настояват да остане в страната, където практикува от 23 години и е помогнал на много пациенти, предимно деца с увреждания. В града върви подписка в негова подкрепа.