Австрийският канцлер от Елхово: ЕК трябва да подкрепи България в справянето й с безпрецедентния мигрантски натиск

Европейската комисия трябва да предприеме мерки и да подкрепи България и Румъния в справянето й с безпрецедентния мигрантски натиск. Това заяви при посещението си в Елхово австрийският канцлер Карл Нехамер. Заедно с президента Румен Радев и министрите на вътрешните работи и на обраната, той се запозна със състоянието на преградното съоръжение на българо-турската граница и техническото оборудване, с което разполагат служителите на гранична полиция.

Мигрантският натиск на турско- българската граница е нараснал рязко през последните месеци, а мигрантите стават все по-агресивни. От страна на България са взети мерки за ограничаване на натиска, подчерта президентът Румен Радев. Австрийският му колега беше категоричен, че в момента Шенгенското пространство е в дълбока криза и вместо да падат граници, те се вдигат. Той посочи, че проблемът с мигрантите е общ за целия Европейски съюз и не бива България и Румъния да бъдат оставяни сами да се справят с охраната на външната граница на Евросъюза, но беше категоричен.

„Първото, което трябва да направим е да укрепим защитата на границата, след което трябва да имаме реален резултат. Т.е. да намалеят установените мигранти вътре във вътрешността на Шенгенското пространство.“

Той заяви, че ще настоява пред Европейската комисия България да получи 2 млр. евро за техническо оборудване и подготовка на служителите.

От своя страна Радев подчерта, че е несправедливо България и Румъния да бъдат извън Шенген заради, кризата

„Шенген олицетворява една от най-значимите ценности на съюза – свободата на движение.“

Радев беше категоричен, че ще продължи да настоява за влизането на страната ни в Шенген.