50 ученици влязоха в Прокуратурата и Съда днес, за да видят как се работи там

Над 50 ученици от две сливенски гимназии взеха участие в инициативата „Ден на отворени врати“, проведена съвместно от Окръжна прокуратура-Сливен и Окръжния съд в града. Учениците, които са девети клас в ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ и Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“, бяха посрещнати от прокурор Ваня Белева – говорител на Окръжна прокуратура-Сливен.

Прокурор Белева запозна учениците с функциите на прокуратурата като част от съдебната власт. Обсъдена бе и ролята на прокурорите в съдебния процес, както и компетентността на отделните прокуратури. Учениците научиха и кога едно деяние се квалифицира като престъпление.

От своя страна гостите проявиха най-сериозен интерес към престъпленията, в които предметът са наркотични вещества. Задавани бяха много въпроси за наказуемостта на този вид престъпления, а също така  и за възрастовата граница на наказателно отговорните лица по тях.

Младежите и девойките изказаха задоволство от беседата с прокурор Белева, която им отправи пожелания да насочат усилията си към бъдещо завършване на юридическо образование и успешна професионална реализация като магистрати.