496 са болните с COVID-19 в област Сливен

496 са активните случаи на COVID-19 в област Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб.  43-ма от тях са диагностицирани през последното денонощие. Преобладаващата част – 37 души, са от община Сливен.

Сред новозаболелите има трима лекари, един от които е стоматолог, и две медицински сестри от Сливен, както и санитарка от Нова Загора. Те работят в различни заведения от болничната и доболничната помощ. Заболели са двама учители и двама ученици от различни училища, съобщиха от РЗИ. Няма карантинирани класове, тъй като инфектираните педагози и ученици не са посещавали учебни заведения повече от два дни.

Регистрирано е огнище на работното място във фирма в Сливен, където са установени три заболели лица. Регистрирани са и две семейни огнища в Сливен и едно – в Нова Загора с общо трима заболели, които са се заразили при контакт с по-рано установени болни.

Към момента положителните за COVID-19 случаи са в четирите общински центъра и още 33 малки населени места в областта.

През последното денонощие е починал пациент на 74 години, с придружаващи заболявания. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семейството и близките.

Носенето на предпазна маска за лице, спазването на физическа дистанция, честото миене на ръце, дезинфекцията и избягването на струпвания от хора доказано ограничава риска от разпространение на коронавирус. РЗИ – Сливен разпространи на сайта си анимиран материал на УНИЦЕФ, който нагледно показва как да се предпазваме от заразяване. Материалът е насочен към аудиторията на децата и техните родители.

Може да бъде открит на следния адрес: http://rzi-sliven.org/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%b4-19-%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f/